Reorganiseren zonder pijn.

08-04-2015

Helaas zijn de laatste jaren reorganisaties aan de orde van de dag. Maar is dit wel ‘helaas’? Vaak associëren mensen een reorganisatie met iets negatiefs. Dat is echt onterecht. In een economische onrustige tijd zou iedere ondernemer en werkgever, ook degenen die nog steeds winst maken, moeten reorganiseren.

Een in goede banen geleide reorganisatie kan namelijk, voor zowel de werkgever als de werknemer, veel voordelen opleveren. Uiteraard geeft een reorganisatie altijd wel enige onrust, maar de voordelen zijn vele malen groter!

Voordelen reorganiseren

  • Maak je organisatie toekomstbestendig
  • ‘Opschonen’ personeelsbestand
  • Balans tussen vast en flexibel personeel
  • Loonkostenbesparing
  • Grote(re) betrokkenheid personeel
  • Geen verborgen werkeloosheid
  • Goede verhouding kosten en baten
  • Vrijwillige reorganisatie

Alles valt of staat met de manier waarop een reorganisatie wordt doorgevoerd. Nog steeds worden veel gedwongen reorganisaties doorgevoerd, waarbij de onrust en onvrede bij werknemers vaak het grootst zijn. Indien een reorganisatie niet goed wordt afgestemd op de onderneming en het type werkgever kan dit veel kapot maken bij de werknemers.

Om toch de voordelen van een reorganisatie te hebben, zonder gedwongen ontslag, bestaan er betere alternatieven. Denk bijvoorbeeld eens aan een vrijwillige vertrekregeling. Dit betreft een regeling waarmee (oudere) werknemers worden gestimuleerd eerder te stoppen met werken zodat zij ruimte maken voor andere (jongere) werknemers. Op deze manier heb je een optimale loonkostenbesparing, behoud van jong talent, weinig onrust en tevreden werknemers.

Door de invoering van de transitievergoeding per 1 juli aanstaande is het van belang goed te overwegen wanneer je wilt reorganiseren. Doe je dit nog voor 1 juli 2015 of doe je het erna?

Zorg dat je organisatie ‘recessieproof’ en toekomstbestendig is. Besteed tijd en aandacht aan een reorganisatieplan en tijdspad zodat je goed beslagen ten ijs komt en werknemers gemotiveerd zijn en blijven! Neem hierbij in overweging om te kiezen voor een combinatie van gedwongen en vrijwillig ontslag en zorg dat je tijdig tot actie overgaat.

Wil je ook weten hoe je op een prettige manier kunt reorganiseren? Neem dan eens vrijblijvend contact op met ons op.

Terug naar blogoverzicht